tirsdag den 3. december 2013

Vilde instinkter



Som i nok allerede nu har fundet ud af, så elsker jeg hunde. Jeg elsker at lege med dem, træne dem, putte med dem og alt det der. Men uanset hvor meget jeg nyder hundenes selskab, så husker jeg altid på, at de jo engang var vilde dyr. 

Ulven er et rovdyr der lever i Europa, Asien og Nordamerika. Den holder til i skove, hvor den lever i et kobbel (en stor flok).
Forskere mener, at for omkring 15.000 år siden begyndte ulvene at opholde sig i nærheden af menneskenes bopladser. Siden den tid, begyndte menneskerne på udvælgelsen af ulve der var mindre aggressive, mindre nervøse, mindre territoriale, og med et svagere rovdyrinstinkt. Og resultatet af dette var tamhunden. Når du sammenligner hunden med ulven, minder hunden faktisk meget om de unge ulve. Lad mig forklare hvorfor. Når ulvene er unge er de legesyge, de kan tilpasse sig og er i stand til at danne et bånd til andre arter. Den unge ulv vil endda let tage imod instrukser, og er også langt mindre territorial og mindre aggressiv. Nu tænker du sikkert, at ulven lyder præcis som en hund. Men det kan stadig være svært at forstille sig, at forfædrene til ens egen hund, er den store vilde ulv. Især om hunderacer som chihuahua, gravhund, mops osv. Men selvom udseendet ikke altid minder om hinanden, har ulve og hunde stadig 80 % fælles adfærd og instinkter. Disse instinkter er b.la. jagtinstinktet, flokinstinktet og vogterinstinkt. Herudover bruger hunde ligesom ulve lydsprog, duftsprog, samt et højt udviklet kropssprog. Dette betyder, at de kan læse vores signaler meget tydeligt. Det er derfor, at du ikke kan snyde din hund til at tro du er glad, da du udsender nogle signaler med sit kropssprog der indikerer at du ikke er glad, som hunden opfanger med stor nøjagtighed. Udover kropssprog udsender vi også dufte igennem huden. Hvis du derfor f.eks. er aggressiv eller angst, vil din hund kunne lugte det på dig. Normalt er ulve meget menneskesky, men hvis ulven, ligesom hundene, kan lugte svaghed, kan de godt finde på at angribe. Dette gælder især for små børn. Det er derfor meget vigtigt, at man respekterer hunde. Disse vilde instinkter kan tit ses hos hunde der ikke har  fået en ordenlig opdragelse. Jeg mener derfor, at det er ekstrem vigtigt, at man altid har i baghovedet, at man faktisk har med et dyr at gøre. Du kan ikke bare fortælle dem, hvordan de skal opføre sig ligesom du kan med et barn. Der skal en masse træning og disciplin til for at beholde det tamme i dem, for hvis de føler sig bange eller truet på nogen måde, kan deres vilde instinkter sætte ind, og så er der ikke langt fra tamhund til ulv.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar